Friday, January 7, 2011

ENN TEGOVA protsessimaaalikunstinäitus „KIIRKIRI EHK TAHHÜGRAAGIA“ 7. -- 28. jaanuar 2011




ENN TEGOVA protsessimaaalikunstinäitus „KIIRKIRI EHK TAHHÜGRAAFIA“ Tartu Lastekunstikooli galeriis (Jakobi 52) 7. -- 28. jaanuar 2011

ENN TEGOVA "Stenography alias tachygraphy"

Process-painting exhibition of legendary painter Enn Tegova.

ARTIKKEL Sirpis näituse kohta.

7 jaanuaril algab Tartu Lastekunstikooli galeriis (jakobi 52) Enn Tegova näitus „Kiirkiri ehk tahhügraafia“.

Näitus näitab jäävuse olematust ja elu mõtte problemaatilisust, kuna ta on liiga kiire. Me kõik oleme sündinud, kuna täiesti juhuslikult on kokku sattunud mingi mees ja naine ning täiesti juhuslikult sattusid kokku ühe spermatosoid (üks miljoneist) ja teise munarakk (üks tuhandeist). Ja jälle algab üks protsess, üks kiri, ei tea mispärast, ja see ka ükskord lõpeb, surmaga, punktiga, allkirja ja templiga Elu lõpeb enne kui inimene saab targaks. Nii oleme lollid, kirjaoskamatud edasi, ka kollektiivselt. Probleem on kiiruses. Kiirus rõhutab lühidust. Ja me ei saa peatuda. Südant ei saa seisma panna. Protsess on kohustuslik, sunnib end peale nagu stress. Elukirja peab kirjutama kiiresti, lühendite vormis, pealiskaudselt, auklikult. Lõpuks on see elu hõre nagu skelett.


Näitus on küll formaalselt konservatiivne, maalinäitus, aga ta pole valmis. Sest elava kunstniku looming pole valmis. Inimene saab harva midagi valmis. Osad maalid näitusel on muidugi lõpetatud aga, osad mitte ja lisaks on näitusel ka tühjad lõuendid. Näituse ajal toimuvad saalis Enn Tegova juhendatud töötoad ja maalide kollektiivsed loomised. Inimene on küll ajutine, tema elu on kiire ja pealiskaudne aga inimene on ka kollektiivne ja kollektiivina peaaegu et igavene. Kuigi loll kui saabas.


Näitus lõpeb pidulikult 28. jaanuaril kell 19.

Enn Tegova, kunstnik

enntegova@hot.ee

GSM: 5518344



Margus Kiis, galerist

marguskiis@hotmail.com

GSM. 55680151


Enn Tegova (sündinud 13. novembril 1946 Tartus) on eesti maalikunstnik.

Aastal 1965 lõpetas ta Tartu 2. Keskkooli, hiljem 1965–1972 õppis Eesti Põllumajanduse Akadeemias loomakasvatusteadust.

Kunstiõpinguid alustas 1963. aastal Tartu Ülikooli kunstikabinetis. Seejärel jätkas õpinguid 1974 Tartu Kunstikoolis, mille lõpetas 1978.

Kuulus aastatel 1968-1972 legendaarsesse Tartu kunstirühmitusse "Visarid", oli üks selle asutajatest. Rühmituse Para 89 liige.

Aastal 1976–1978 oli ta Kunstnike Liidu Tartu osakonna nõustaja, 1978- 2004 Tartu Lastekunstikooli direktor.

Aastast 1992 kuulub ta Eesti Kunstnike Liitu

Lõpetas Tartu Kõrgema Kunstikooli maali ja maalingute restaureerimise erialal 2008. aastal.

Loomingus on viljelenud abstraktset õlimaali, installatsiooni, hüperrealistlike mõjutustega maali. Alates kaheksakümnendatest laiemalt tuntud neosürrealistlike, mütoloogiliste mõjutustega teostega. Kasutab oma loomingus tihti segatehnikat. Tegutseb ka performantsikunstnikuna ja tegevuskunstiürituste organiseerijana.








Kalju Küti reportaazh:






25. jaan 2011




Lõpptulemus:














No comments: