Monday, June 8, 2009

TEADUSKUNSTINÄITUS “VAMPUL”



TEADUSKUNSTINÄITUS “VAMPUL” TARTU LASTEKUNSTIKOOLI GALERIIS 8- - 26 JUUNI 2009
An exhibition of remains of an expedition which discovered a strange world of vampires (?) under a Caucasian mountain in early 50s. Remains are collected and exhibited by grandchildren of the scientist: Mai & Tiina Sööt, Krista Sokolova, Aive Kalmus and Margus Kiis.
12. augustil 1952 saadeti grupp Tartu Riikliku Ülikooli erinevate teaduskondade tudengeid (2 geograafi, 2 bioloogi, 1 radioloog, 1 arst, 1 fotodokumenteerija ning üks kelle teaduskond jäi ebaselgeks) Kaukaasia mägedesse uurima ühte koobast keset Kartsai kuru. Koobas polnud suur, kuid jätkus sügava ja pika tunneliga, mille uurimine oli raske ja riskantne. Muidu polnud ekspeditsioonis midagi tolle aja kohta eripärast. Koopa suu juurde jõudes üllatas rühm liikmeid sinna ette riputatud must räbaldunud riidepalakas, mis tuules lehvides tegi kummatuslikku häält. Eesriide olemasolu oli natuke üllatav, kuid mitte päris ilmvõimatu, kuna piirkonda oli varemgi uuritud. Koobas sisaldas samas hämmastavalt palju eripärast bioloogilist materjali ja kiiritas vähesel määral gammakiiri, seega töö oli huvitav.
Neljandal päeval laskusid bioloogid Aleksei Sokolov, Karl Sööt ning julgestuseks fotograaf Georg Kalmus koopa sügavustesse. Nad olid ära kom päeva ning neid peeti hukkunuteks. Siiski neljandal päeval naasesid Sokolov ja Sööt. Nad väitsid midagi täiesti jahmatavapanevat. Väidetavalt suubus koobas tunnelina mäe alla ehitatud hiiglaslikku ruumi, kuhu on ehitatud terve linn, teatraalsete hoonete ja võimsa kunstvalgusega. Info sealsete elanike kohta oli meeste jutus vastukäiv. Täpselt ei saadud aru, kas tegemist oli elavate surnute või lausa surematutega või oli see vaid hullunud meeste sonimine. Sokolov ja Sööt tõid kaasa ka mingeid veidraid esemeid ja justkui skulptuuride tükke ning veidraid loomi. Sööt kirjeldas ka veidraid tarbeesemeid, näiteks plärisevat raudvoodit.
Georg Kalmus olevat läinud kõige kaugema ja mitte tagasi tulnud. Sööt ja Sokolov olevat jälginud seda kunstmaailma mingi rünka tagant. Ühe maja peale olevat siiski suurelt olnud kirjutatud “VAMPUL”.
Ekspeditsioon pakiti kokku lahkuti piirkonnast. Osalenuid pinnis monad aega NKVD kuid mingeid olulisemaid tagajärgi ei tulnud. Rühm hajus, varsti suri Stalin, algas uus ajastu. Sokolov ja Sööt on neid jutte rääkinud vaid järeltulijatele, olemata ise kindlad, et nad õieti nägid. Samas omandasid nad imeravitseja võimed, mida vargsi kasutasid surmani ning õpetasid ka lastele. Osa ekspeditsiooni materjale on säilinud ja pandud välja sellele näitusele, mille koostasid uurijate järeltulijad Krista Sokolova, Mai ja Tiina Sööt, Martiini ning Aive Kalmus.
Näitus avatakse 8. juunil 2009 kell 18
AVAMINE/OPENING




Krista Sokolova haigusmaalid
paintings of diseases

Tiina Söödi ravimaalid
paintings for cure

Aive Kalmuse video






Mai Söödi kraaksuv voodi.







No comments: