Friday, February 8, 2008

Eesti ja Soome tekstiilitudengite näituseprojekt „Aeg” 12.02-3.03.2008


elen aasamäe

Eesti ja Soome tekstiilitudengite näituseprojekt „Aeg”

Exhibition „Time” Minitextiles

Estonian and Finnish art students exhibiton project


12. veebruaril kell 17 avatakse Tartu Kõrgema Kunstikooli ja Kuopio Academy of Design (Savonia University of Applied Sciences, Soome) üliõpilaste näituseprojekt:


Minitekstiilid “Aeg” Minitextiles

12.02-3.03.2008

Tartu Lastekunstikooli galeriis


Eesti ja Soome kahe rakenduskõrgkooli tekstiiliosakondade üliõpilastel on valminud näituseprojekt „Aeg”, mis esitleb erinevas kontekstis vaadeldud ideid minitekstiili formaadis.


Näitusel on esitatud valik projekti raames valminud töödest. Aja mõiste on olemuslikult seotud tekstiili kui materjali ning tehnikaga, sest ajalooliselt viitab termin “tekstiil” valdavalt pika ja aeganõudva valmimisprotsessiga esemetele.


Kaasaegne kiirenenud elutempo on andnud ajale teise mõõte. Aeg kui järjepidevuse, aga ka hetkemoe kajastaja on iga autori nägemuses saanud erineva näo. Laiemas kontekstis seob näituse teema ühtseks tervikuks traditsioonilise tausta ja kaasaegsed kunstisuundumused, võimaldades noortel autoritel peegeldada neile olulisi momente ümbritsevast reaalsusest või tuua vaatajani emotsionaalseid tagasivaateid.


Kaasaegse tekstiilikunsti olemus on piireületavalt mitmetahuline. Nii on noorte autorite poolt valminud tööd valdavalt kolmemõõtmelised objektid, kus tekstiil kui materjal või tehniline võte on kasutusel sageli ootamatus võtmes. Tekstiilikunstniku võimalused näitusesaalis on laienenud seinal rippuvast tasapinnalisest vaibast erinevate kontseptuaalsete projektideni. Autoreid sügavalt puudutavad teemad on arenenud vaatajat paeluvateks mängulisteks objektideks, mis pakuvad võimalust saada osa ajatunnetusest ning väärtustest ajas.


Projektis osalevad 20 üliõpilast Kuopio Academy of Design tekstiiliosakonnast (lisaks Soome tudengitele ka vahetusüliõpilased Inglismaalt) ja 9 üliõpilast Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiiliosakonnast.


Projektis osalevad samuti Savonia University of Applied Sciences tantsu eriala üliõpilased. Näituseprojektiga seoses külastavad veebruaris Tartut 20 projektis osalejat Soomest, kes kujundavad ekspositsiooni koos Tartu Kõrgema Kunstikooli üliõpilastega ning esitlevad oma töid näituse avamisel.

Sama projekti raames toimub kahe kooli üliõpilaste minitekstiilinäitus “Aeg” Kuopios disainiakadeemia galeriis suvel 2008.


Projekti kureerivad Marke Iivarinen (Kuopio) ja Aet Ollisaar (Tartu)


Lisainfo: Aet Ollisaar; aet.ollisaar@art.tartu.ee


pylsy anna


Textile students from Tartu Art College (Estonia) and Kuopio Academy of Design (Savonia University of Applied Sciences, Finland) have put together an exhibition project „Time” which presents different ideas in minitextile format.

The participants of this project are 20 students from Kuopio Academy of Design and 9 students from Tartu Art College. Art students will design the exhibition together and will present their works in the opening of the exhibition on the 12th February.

In the frame of the same project the minitextile exhibition „Time” is also being held in Kupio Academy of Design gallery in summer 2008.

Project is being curated by Marke Iivarinen (Kuopio) and Aet Ollisaar (Tartu).


Piret Kaevats, Tartu Kõrgema Kunstikooli arendusjuht

Tel 733 8999

email: piret.kaevats@art.tartu.ee


Margus Kiis, TLKK galerist

tel: 55680151

email: marguskiis@hotmail.com

veeb: http://www.tlkkgalerii.blogspot.com/

Sama projekti raames toimub kahe kooli üliõpilaste minitekstiilinäitus “Aeg” Kuopios disainiakadeemia galeriis suvel 2008.


AVAMINE/OPENING











vaated näitusele









No comments: