Sunday, January 10, 2010

Anni Irs & Mariina Tiidor "Naine -- märk" 11 -- 29 jaanuar 2010

Tartu Lastekunstikooli galerii 2010 aasta esimene näitus paljastab naise kui märgi.




Anni Irs ilmutab geomeetriliselt abstraktseid maale inspireeritud meie esiemade juveelidest: "Käesoleva näituse maalid on inspireeritud meie rahvakunstist. Kõik kujundid ja mustrid pärinevad sõlgedelt ja rinnalehtedelt, vanimad neist paari tuhande aasta tagused. Minu osa on olnud tuua välja läbi värvide nende müstiliste märkide maagia.
Igal märgil on oma lugu, algne lugu enamasti meieni pole säilinud. Siiski on võimalik aimata vaadates meieni jõudnud mustrite tantsu sõle loonud meistri pühendumust või ehet kandnud neiu rõõmu.
Ehteid ei kantud mitte ainult ilu pärast, neil oli ka tugev maagiline mõju. Igal kriipsul, joonel ja täpil on oma mõte - tihti aitasid nad kaitsta kurja silma vastu, edendada elu, olid väe ja jõukuse tunnistajateks või esilekutsujateks. Seda kõike on võimalik praegugi näha, tunda, oma ellu tuua. Esivanemate maagiliste mustritega tegeldes, neid vaadates, selliseid ehteid kandes toome oma ellu mälestuse oma juurtest. Esivanemate tarkus on meis kõigis olemas, see tuleb ainult üles leida.

Mariina Tiidor seevastu arvab, et paljas naisekeha on sama vana ja võimas märk kui Anni maalitud prossid.

Anni Irs
anni.irs@gmail.com
gsm: 5531326
http://anniirs.blogspot.com/

Mariina Tiidor
gsm:55697039

No comments: